Ampeau
Frankrike
Michel Ampeau
Det var bestefaren til Michel Ampeau, som i dag driver Domaine Robert Ampeau som etablerte eiendommen for drøye 100 år siden. Sønnen, Robert Ampeau tok over driften på 1940-tallet, og gjorde betydelige utvidelser gjennom en rekke nøye utvalgte investeringer. Beholdningen ble ytterligere utvidet på 50-tallet ved oppkjøp av 1er Cru Combettes fra Puligny-Montrachet samt Volnay Santenots og til slutt 1.5 ha La Pièce sous le Bois i 1973. Selvom Michel fortsatt er mest kjent for sine hvitviner i verdensklasse blir hans røde viner bedre og bedre. Spesielt i svake årganger som 1992 og 1994 lager han vin som ikke bare har uvanlig lang holdbarhet, de fremhever i tillegg årgangens styrker! Uansett, det er fortsatt Meursault Perreires, Merusalt Charmes og Puligny Montrachet Combettes som er domenets flagskip. Etter at Michel overtok driften i 1985 fortsatte han å jobbe tett med sin far som arbeidet aktivt på vingården frem til sin død i 2004. Den hardtarbeidende og humørfylte Michel har siden da drevet helt på egenhånd. Ampeaus vitikultur er tradisjonell, men i motsetning til mange eiendommer i Burgund utføres f.eks. ikke effeuillage (tynning). Michel ønsker nemlig å beholde mest mulig bladverk ut fra tankegangen at det er bladene som produserer sukkeret som er nødvendig for druemodning. Druene høstes tidlig, og Michel eksperimenterer mye med kloner i ulike terroir.
-
Ingen produktark tilgjengelig
Detaljfokuset som utvises i vinmarkene videreføres i kjelleren der Ampeau etterstreber holdbarhet i sine viner. Denne innebygde langlivetheten er en viktig del av domenets filosofi og kommer til uttrykk i at ingen viner, hverken hvit eller rød, slippes på markedet før de anses å være drikkeklare. Ingen flasker selges før de er minumum 10 år gamle, og de fleste oppbevares adskillig lengre. Vinifikasjonen er tradisjonell, og for de hvite vinene innebærer dette pressing etterfulgt av 48 timers débourbage. Det tilsettes overhodet ikke gjær. Chaptalisering utføres så sent som mulig for å forlenge fermenteringen og for å oppnå høyere kompleksitet og finesse. Frem til den malolaktiske fermentering er fullført utføres regelmessig (ukentlig) bâtonnage. Vinene lagres deretter på bunnfallet frem til de klares med bentonitt, filtreres lett før tapping på flaske. Vinen lagres i ca 10 måneder på fat med bare 15% ny eik.

I Meursault tidlig en novembermorgen

På vei ned i kjelleren til Domain Ampeau

I denne kjelleren lagres mer enn 700 000 flasker av gammel årgang

Michel forteller om sin Bourgogne Blanc mens (f.v.) Pål, Seema og Chris lytter
Ampeaus røde viner, som står for 60% av produksjonen, undergår også tradisjonell vinifikasjon. 100% avstilkning før druene plasseres i fermenteringskar av betong. Deretter følger en 10-15 dagers maserasjon med en relativt kort (3-4 dager) prefermentær maserasjon. Fermenteringstemperaturen holdes på maksimum 30 grader med jevnlig pigeage. Fatlagring foregår med bare 10% ny eik fordi Michel ønsker å unngå overdrevent fatpreg.